Històric

CCXLIV (2a època) . TOSSAL DE LA BALTASANA

DIUMENGE 20 DE MARÇ

TOSSAL DE LA BALTASANA 1 20.33.17 20.33.17 20.33.17 20.33.17Prades, camí dels Colomers, tossal de la Baltasana, coves d’en Pere, roca del Gríngol, coll del Serafí, Mare de Déu de l’Abellera, Sant Roc, el llac de Prades i la Foradada, cova dels Capellans, església de Sant Antoni, Prades.

Enfilarem pel camí dels Colomers (991 m) per un corriol ben fressat (senyals GR171) que s’enfila en moderat pendent NE. Quan abastem un camí carreter que ve de la bassa de la font de la Salut, continuarem en la mateixa direcció NE fins a pocs metres del coll del Bosc. Poc abans d’arribar-hi ens desviarem (rètol indicador i senyals de GR) a mà dreta per un corriol també de fort pendent fins al cim del Tossal (1203 m), on hi ha vèrtex geodèsic, taula d’orientació, rosa del vents i instal·lacions de comunicacions. En dies clars s’hi gaudeix d’una bona panoràmica.

Seguint el GR baixarem per una pista ben arranjada vers l’ENE. Deixarem a mà esquerra la que per la font dels Obis baixa al coll del Bosc. Abandonarem el GR 171 i la pista per la qual venim per prendre’n una a mà dreta en direcció SE. Abans que la pista descrigui un ampli revolt en sentit contrari a les busques, la deixarem a mà esquerra per enfilar-nos per un camí a les coves d’en Pere, gran masia troglodítica abandonada. S’observen, a la balma més gran, els forats on devien reposar les bigues que eixamplaven l’habitatge fins als murs de la façana principal.

Retornarem a la pista marxant vers el NE fins a un pronunciat revolt a mà dreta. En un altre pronunciat revolt a mà dreta deixarem la pista per un camí a l’esquerra vers el N.

Cal estar molt atent, perquè 80 metres més enllà surt un poc definit corriol que mena a la roca del Gríngol, que visitarem. Sembla que serveix com a partió de terme. Una llegenda n’atribueix l’origen al temps dels carlins. A prop hi ha les restes de diversos pous de glaç.

Retornarem a la pista i començarem a baixar resseguint el barranc dels Bassots. Passat el Mas del Violinista, que ens queda a mà dreta, rebutjarem un ramal de pista que s’enfila per l’esquerra. Quan la pista creua el barranc, la deixarem per un camí a mà esquerra que ens deixarà al proper coll del Serafí, amb una cruïlla de camins i una bassa d’aigua per als incendis. Prendrem la pista a mà dreta, vers el S. Més avall deixarem un ramal a mà dreta que, per la bassa de la font de la Salut i el camí Vall de Montblanc ens retornaria a Prades fent drecera. Força més avall trobarem a mà dreta la Caseta del Pocurull (ruïnes).

Després la pista va girant a la dreta als peus del primers contraforts del cingles de l’Abellera. Vers el SE podrem albirar la vall del riu Brugent amb Capafonts, la mola del Picorandan, el barranc de l’Horta i els Motllats. Als peus de la roca dels Corbs s’acaba la pista i, baixant unes escales, continuarem per un antic i ben definit camí, a mitja alçada de la cinglera. Quan atenyerem una llarga balma vermellosa, ja tindrem a sobre l’ermita de la Mare de Déu de l’Abellera (997 m), situada en un bell indret, amb una magnífica vista sobre la vall del riu Brugent. Hem llegit que cap al 1484 hi visqué fra Bernat Boïl, primer vicari apostòlic de les Índies que va acompanyar Cristòfor Colom en el seu segon viatge a Amèrica. L’ermita actual sembla, però, que data de 1570, amb diverses reformes posteriors. Ben a la vora hi ha un berenador. Continuarem per la carretera asfaltada, que ens menarà fins a la petita ermita de Sant Roc, en mig del pla. Vers el NE, del costat de la carretera, seguirem uns metres un corriol poc perceptible al començament fins que una fita a mà esquerra ens indiqui una drecera: un embardissat corriol que baixa fort en direcció a la capçalera del llac de la Foradada (o de Prades). Aquesta drecera ens estalviarà una marrada per la capçalera de la torrentera. Per la riba nord de l’estanyol recuperarem el camí i, seguint-lo, ens menarà fins a la roca Foradada (980 m), la cova dels capellans i l’església de Sant Antoni, fi del nostre corregut per les contrades de Prades.

L’autocar ens portarà a tots fins al carrer de Colomers (lloc d’inici de la travessa). Els que no fan l’excursió podran esmorzar en qualsevol bar de la plaça Major. Un cop satisfets, i a una hora convinguda, tenen un visita guiada pel poble de Prades. A més, els que tinguin ganes de caminar 50 minuts (anada i tornada, sortint de la plaça Major) podran anar fins a la cova dels Capellans i la roca Foradada (camí planer als afores del poble), sempre respectant l’horari de trobada.

A la hora convinguda ens trobarem tots plegats i anirem a dinar al restaurant del càmping. Sortida proposada per Toni Ripoll, gran amic i col·laborador de les Petites Travessades Familiars, al qual estem molt agraïts.

FITXA TÈCNICA
Lloc i hora de sortida a les 6:45h del matí a l’Estació d’autobusos de Terrassa. La tornada serà a la vesprada.
Temps de marxa: de 4 a 4:30h aproximadament.
Desnivells: +438metres -438 metres.
Dificultat: MITJANA.
Recomanacions: pals per caminar, calçat adequat, aigua i capelina.
Inscripcions: al punt d’atenció al soci del CET del 7 al 17 de març, ambdós inclosos. Per a inscripcions d’última hora: Ramon Pitarch (93 788 32 83 – 616 406 719).
Preus: 35 euros els socis i 45 euros els no socis (inclou autocar, dinar i visita guiada).
Assegurança: Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència federativa. En cas contrari, heu de contractar l’assegurança temporal al punt d’atenció al soci (2 euros per dia).
Transport: El desplaçament es farà en autocar.
Informació: Màrius Ferrer (93 788 92 80), Jaume Prunes (600 483 359), Rosend Sanllehí (93 783 85 20) www.vocaliaptf.blogspot.com.es