Històric

CCXLII (2a. època). CASTELL DE BURRIAC

DIUMENGE 24 DE GENER

CASTELL DE BURRIACSortirem d’Argentona, lloc on esmorzarem i dinarem plegats, i iniciarem el camí que ens portarà a la font Picant. Aquest itinerari presenta una de les diverses ascensions que es poden fer al castell de Burriac, que, potser per l’emplaçament que ocupa i per la seva història, s’ha convertit en un dels monuments més emblemàtics de la comarca. L’interès d’aquesta excursió es completa amb una aproximació al grup de fonts que trobarem tot pujant: la font del Mig, la font de les Sureres, la font de l’Esquirol, la font del Grup, la font del Ferro, etc. De la majoria, a causa de les poques pluges, no en surt aigua. Agafarem una pista forestal, que s’enfila amb un fort pendent fins a arribar a les ruïnes del castell.
El rodejarem per la dreta fins que trobem la porta d’accés a aquest recinte fortificat, que és a la vegada una magnífica talaia oberta als quatre vents. Des d’aquí hi ha una fantàstica vista de tot el litoral del Maresme i el Barcelonès.

El castell va ser construït sobre una torre de defensa anterior. La primera notícia que mostra l’existència del castell data de l’any 1017, en un document que Berenguer Ramon I va rebre de la comtessa Ermessenda, la seva mare.
Entre els segles XII i XIII van ser construïts la torre de l’homenatge, els magatzems i la capella. Va ser propietat de la família dels Sant Vicenç en un principi i fins al 1313, i a partir del segle XIV del llinatge Desbosc, ciutadans honrats de Barcelona i més tard nobles. Cap al segle XVIII el castell va deixar d’utilitzar-se definitivament, però no va ser fins al 1836 que va cessar l’activitat de la capella. Fou comprat per l’Ajuntament de Cabrera de Mar l’any 1990.

Per tornar i trobar-nos amb els que no han fet l’excursió desfarem part del camí que hem pujat i tots junts dinarem al restaurant que està concertat. Els que es quedin al poble tenen una visita al Museu de Càntir i després cadascú pot descobrir pel seu compte altres racons molt emblemàtics, com el tramvia que unia Mataró amb Argentona, la font de Sant Domènec, la casa de Puig i Cadafalch, etc.

FITXA TÈCNICA 

Lloc i hora de trobada: a les 8:00 del matí a l’Estació d’autobusos de Terrassa. La tornada serà a la vesprada.
Temps de marxa: 3 hores i mitja aprox.
Desnivells: +300 metres -300 metres.
Dificultat: BAIXA.
Recomanacions: pals per caminar, calçat adequat, aigua i capelina.
Inscripcions: al punt d’atenció al soci del CET.
Data límit d’inscripció: del 11 al 21 de gener, ambdós inclosos.
Per a inscripcions d’última hora: Ramon Pitarch, 93 788 32 83 – 616 406 719.
Preus: 30 euros els socis i 40 euros els no socis (inclou autocar i dinar).
Assegurança: Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència federativa. En cas contrari,
heu de contractar l’assegurança temporal al punt d’atenció al soci (2 euros per dia).
Transport: El desplaçament es farà en autocar.
Informació: Ricard Alegre (937887098 – 660589521), Rossend Sanllehí (93 7838520).
Vocal: Julià Fossas (649828595)
Per a més informació: www.vocaliaptf.blogspot.com.es