Històric

CCXLII (2a època). CALA MONTJOI A CAP NORFEU

DIUMENGE 17 D’ABRIL
DALT DE NORFEUPer fer aquesta excursió hem de deixar l’autocar a la cala Montjoi i començar a caminar en direcció nord del cap. El cap Norfeu està situat dins del conjunt del cap de Creus i és molt singular per la forma que té. Amb una llargada de 2 quilòmetres, separa la badia de Jóncols i Montjoi. El punt més alt és de 169 metres. És una zona de protecció integral terrestre i marítima per la gran riquesa del paisatge i del medi dins de la zona del parc natural del cap de Creus. Norfeu, des del mar, mostra penya-segats de diverses desenes de metres d’alçada. Antigament, hi havia niat l’àguila pescadora i era lloc freqüentat per la foca mediterrània. Al punt més elevat del cap Norfeu hi ha les restes d’una torre de guaita que es va construir pels volts de l604 com a sistema defensiu del golf de Roses contra els corsaris. La torre deixà de ser un edifici militar quan la van volar els francesos a la segona meitat del segle XVII. Entre els fets d’Orfeu, s’explica que va fer un viatge per la Mediterrània i, quan el vaixell era molt a prop de les costes, va esclatar una gran tempesta, amb molt de vent que feia moure el vaixell amb força. Orfeu, espantat, va fer tot el que va poder, però cada cop era més a prop d’unes roques amenaçadores i, finalment, el vaixell es va enfonsar. Orfeu es va salvar acostant-se a una roca i aferrant-s’hi amb força. Molt espantat i mort de fred, va esperar que sortís el sol per veure on era exactament. Es va adonar que era davant d’una gran i preciosa badia, però massa lluny per arribar-hi nedant. Va tenir una visió meravellosa: a la part de ponent veia la muntanya del Canigó coberta de neu blanca i puríssima. Va agafar la seva lira i va començar a cantar cançons dedicades a tan bella muntanya. Els seus versos eren tan bonics que es va començar a produir un prodigi. Les muntanyes més properes a la costa es van anar aproximant a la roca del Cat on era ell per poder escoltar millor la música d’Orfeu, i va ser així quan va poder saltar i ser a terra. Una terra de la qual ja s`havia enamorat. Així va néixer el cap Norfeu. L’excursió sempre està condicionada al temps i la farem d’anada i tornada per dins i arran de costa. Dinarem de motxilla i a l’hora convinguda ens trobarem amb els que s’hauran quedat a Roses per agafar tot seguit els autocars que ens portaran a Terrassa. Els que no fan l’excursió tenen una visita guiada concertada a Roses a les 11 hores per visitar la Ciutadella. En acabar la visita, la resta de temps és lliure. Podran dinar i esmorzar de motxilla o, qui ho desitgi, de restaurant, sempre respectant l’hora de marxar a la tarda.

FITXA TÈCNICA
Lloc i hora de trobada: a les 6:30 del matí a l’Estació d’autobusos de Terrassa. La tornada serà a la vesprada.
Temps de marxa: entre 4 i 5 hores aproximadament.
Desnivells: + 230 – 230 metres.
Dificultat: BAIXA. Recomanacions: pals per caminar, calçat adequat, aigua, esmorzar i dinar. Inscripcions: a Secretaria de 18:00 a 21:00h, del 4 al 14 d’abril.
Preus: 25 euros els socis i 35 euros els no socis.
Assegurança: Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència federativa. En cas contrari, heu de contractar l’assegurança temporal al punt d’atenció al soci (2 euros per dia).
Transport: El desplaçament es farà en autocar.
Informació: Ricard Alegre (93 788 70 98 – 660 589 520) i Júlia Fossas (649 828 595)

Propera sortida: El 22 de maig a la Roca de Canalda, al Solsonès.
Per a més informació: www.vocaliaptf.blogspot.com.es
Agraïments: Rossend Sanllehí, Màrius Ferrer i Jaume Prunés per haver col·laborat en l’organització de l’excursió.