Històric

CCXL (2a. època) Serra dels Tossals (Berguedà)

Diumenge 22 de novembre

Aquest itinerari ens permetrà conèixer la serra dels Tossals, que per a molts és una gran desconeguda. Aquesta serra és a l’extrem occidental del Berguedà.

Correspon al municipi de Capolat i termeneja amb Navès (Solsonès); per tant, és a cavall de les comarques del Berguedà i el Solsonès. A Berga ens dividirem: els que no fan l’excursió podran esmorzar in situ i després d’esmorzar tenen una visita guiada per Berga; els que volen fer la sortida continuaran fins el Capolat, punt d’inici. L’autocar ens esperarà al túnel de la Mina o la Foradada, desfarà el camí passant per Berga per recollir els que no fan l’excursió, per dinar de restaurant. Iniciarem la nostra caminada a Capolat, prop de l’església de Sant Martí de Capolat. Al darrere d’aquesta edificació podem contemplar els cingles de Queralt.
Aquesta església és un petit temple amb casa annexa, i guarda una talla protogòtica de fusta de la Mare de Déu dels Tossals de començament del segle XIV. Procedeix del santuari dels Tossals que avui visitarem. L’esmentada talla retorna al seu lloc d’origen cada any per la Mare de Déu d’Agost, amb un aplec molt concorregut.

Partirem doncs de Capolat, en direcció nord, per un camí ben senyalitzat que, amb suau pendent al principi, es va enfilant per un grau fins a dur-nos al coll que hi ha entre el santuari dels Tossals i els Tossals de Runners. Des d’allí agafarem un petit corriol que ens portarà a la font dels Tossals, que recull l’aigua en un con de fusta. Seguirem per l’esquerra, tot entrant per una frondosa i realment bonica fageda, per un camí on les fulles d’aquests arbres han fet una espessa catifa i n’han esborrat una part, fins a arribar a enllaçar amb el GR1.

Continuarem per l’esquerra i per una pineda amb sotabosc de boix, que en sortir-ne ens deixarà en un espai obert i molt a prop del cingle, el qual ens oferirà una bonica vista sobre el veïnat de Capolat i la vall d’Espunyola.
Continuarem caminant prop del cingle fins a albirar el santuari de la Serra dels Tossals, en estat ruïnós, al qual arribarem en pocs minuts.

Aquest santuari, d’advocació mariana, és una construcció del segle XVIII, però només en queden quatre parets de l’església i l’hostatgeria. Hi ha, però, una estructura de ferro a manera de torre amb una campana, que simbolitza el campanar que en altre temps tenia la seva rellevància.
Encimbellat sobre Capolat, és un magnífic mirador amb vistes panoràmiques gairebé de 360º. Cap al sud podem veure el Montseny, Sant Llorenç del Munt i Montserrat, als nostres peus els altiplans de Capolat i, si mirem a nord, tenim el rasos de Peguera, la serra d’Ensija, el Pedraforca, la serra del Verd, el Cadí i el Port del Comte.
Abandonem el santuari tot baixant per un caminet enmig d’una pineda, fins a arribar a una pista cimentada, que seguirem fins a endinsar-nos novament per un camí a la nostra dreta enmig del bosc que ens deixarà prop del coll de Jouet.

D’allí baixarem per un estret corriol fins a arribar al túnel de la Mina o la Foradada, on ens estarà esperant l’autocar que ens portarà a retrobar-nos amb els nostres companys, per dinar tots junts en un restaurant prop de Berga.

Lloc i hora de sortida: Estació d’autobusos de Terrassa, a les 7 del matí.
Desplaçament: en autocar.
Desnivell: +367 m. -411m.
Temps de marxa: unes 4 hores i mitja.
Dificultat: BAIXA.
Recomanacions: pals per caminar, calçat adequat, aigua i capelina.
Tornada: a la vesprada.
Pressupost: 30 euros els socis i 40 euros els no socis. Inclou autocar i dinar.
Inscripcions: del 9 al 19 de novembre.
Informació: Jaume Prunés, 600 48 33 59; Francesc Ullés, 669 88 47 39.
Per inscripcions d’última hora: Ramon Pitarch (93 788 32 83 / 616 406 719).
Molt important: Cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l’assegurança temporal al punt d’atenció al soci (2 euros per dia).
Propera sortida: Camí de les Bateries Tradicional Neules, 13 de desembre
Per a més informació: www.vocaliaptf.blogspot.com.es

Capolat_turisme_bloc_doble copia