Històric

Caminada Popular de Terrassa 🗓 🗺

DIPTIC CAMINADA jpg

Diumenge, 6 de novembre

[message background_color=’lightgrey’]

Estimats socis, amics i col·laboradors:

Enguany, i amb l’afany d’obertura i participació que la nostra entitat s’ha proposat, hem decidit ajuntar la caminada popular i la nostra Diada perquè a tothom que li vingui de gust pugui participar d’ambdós actes. Tenim ganes que tothom conegui la nostra manera de fer, la nostra essència. Allò que ens distingeix. Aquell bon verí que atrapa a petits i grans. I quina millor manera que descobrint a qui no ho conegui una altra manera de participar en una caminada o en una cursa. En diem combinació d’essència i modernitat. Segur que no sentiu curiositat?

A més estem convençuts per la nostra experiència, i pel sentit comú, que després d’una bona caminada o d’un esforç ve de gust un bon àpat per recuperar forces. Si a més està acompanyat de bona música i ball especial per treure tiretes, què més es pot demanar?

La caminada es realitzarà per una zona del Parc menys visitada però no per això menys atractiva i plena de racons interessants. Serà pels cingles de Vacarisses i per la Serra de l’Obac amb tres recorreguts per escollir.

Des de l’entitat us animem a participar-hi de la manera que més us engresqui. Caminant, corrent, més quilòmetres, menys i, per acabar, qui vulgui, a gaudir d’un bon dinar.

Molt bona caminada i benvinguts a la nostra Diada!!!

Eva Cervelló
Presidenta Centre Excursionista de Terrassa

[/message]

DESCRIPCIÓ I SITUACIÓ DELS CONTROLS

Control 0. Inici de la Caminada. Carretera B-122 km.12,3 PK 0.00 (510m)
En aquest punt de la carretera de Terrassa a Rellinars, concretament al punt quilomètric 12,3, l’autocar ens deixarà a l’esquerra de la carretera i començarem a caminar en direcció al Sud-Oest per la pista que surt des de aquest punt, endinsant-nos ja al bosc.

Caminada Vendranes

Control 1. Masia de les Vendranes PK 2.00 (400m)
Marxa curta, mitjana i llarga. Esmorzar. Te, coca i xocolata
Arribarem a les Vendranes, on trobarem l’esmorzar i el desviament de la mitjana.

Control 2. PK 6.35  (400m)
Marxa curta i llarga. Aigua
En aquest punt es bifurquen les caminades curta i llarga

Caminada Obac

Control 3. Casa Nova de L’Obac PK 8.98 (660m)
Marxa mitjana i llarga. Pa amb tomàquet, Botifarra,aigua i vi

Caminada Calsina

Control 4. La Calsina. Font del Clot PK 11.90 (530m)
Marxa mitjana i Llarga. Aigua i fruita

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Control 5. Font del Trull PK 17,73  (420m)
Marxa mitjana i llarga. Aigua

NORMATIVA

L’itinerari estarà senyalitzat amb cintes i cartells indicadors amb el punt quilomètric, tant del recorregut que s’ha fet com el que resta. Està prohibit i penalitzat modificar, treure o malmetre aquestes indicacions.

Els controls tenen un horari d’obertura i de tancament. Fora d’aquest horari no hi haurà avituallament ni segellat de pas.

L’organització aportarà avituallaments (rebosteria, xocolata, esmorzar, fruita, refrescos, aigua, vi..). De tota manera, cal que cada participant valori les seves necessitats per anar per la muntanya i porti el què cregui que li pot fer falta.

També es recomana portar material adequat per a una sortida d’aquest tipus: bon calçat, impermeable, roba d’abric, pals, etc.

L’organització no es fa responsable dels accidents o danys que puguin patir els participants, tot i que vetllarà en tot moment per tal d’evitar-los.

Un equip escombra tancarà la caminada, recollirà la senyalització i tancarà els controls. L’organització no es fa responsable d’aquelles persones que comencin la caminada fora dels horaris indicats i per darrera de l’equip escombra.

Tots els participants han d’estar en possessió de l’assegurança d’accidents. Qui no en disposi pot adquirir la de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, per un sol dia, a secretaria del CET.

La participació en aquesta caminada implica l’acceptació d’aquesta normativa

INFORMACIÓ GENERAL PER TOTES LES MODALITATS

Lloc de Sortida Autocars: Els autocars sortiran de la plaça de les nacions Unides de Terrassa
Caminada parc Nacions Unides

Horari sortida Autocars: El primer autocar sortirà a les 6.00 del matí. Un segon autocar sortirà a les 6:30h. A les 7.00 en sortirà un altre i a les 8.00h del matí sortirà l’últim autocar.

Horari sortida rutes: Des de les 6:40 fins les 8:40 ruta sencera. A partir de les 10, es tancaran les inscripcions.

Inici de la Ruta: Punt quilomètric 12,3 de la carretera B-122 de Terrassa a Rellinars.

Tornada a Terrassa: El primer autocar per tornar cap a Terrassa, que s’agafarà des de el mateix punt quilomètric 12,3 de la carretera B-122, sortirà aproximadament a les 10:00h. El següent sortirà a les 12:00h. A partir d’aquest moment, hi haurà un autocar aproximadament cada hora i mitja, fins l’últim, que serà a les 17.30h.

Avituallaments: Rebosteria i xocolata a la sortida, esmorzar de pa amb tomàquet i botifarra, aigua, fruita, begudes i avituallament especial a l’arribada. Hi haurà un record per a tots els participants. Cadascú ha de portar el seu got. Tanmateix, l’organització subministrarà un got de plàstic a aquelles persones que no en portin al preu d’1€. Si es retorna el got, se’ls retornarà l’import.

Preus:

 • Adults amb inscripció anticipada: 14€
 • Adults amb inscripció al mateix dia: 17€
 • Famílies de 4 participants (dos adults + 2 menors de 18anys): 30€ (incrementar en 4 euros cada menor addicional)
 • De 7 a 14 anys amb inscripció anticipada: 8€
 • De 7 a 14 anys amb inscripció al mateix dia: 10€
 • De 0 a 7 anys: Gratuït

Aquests preus inclouen el transport amb autocar
Per a les persones que no estiguin federades s’incrementarà en 3€ l’import de la inscripció i quedaran acollits a l’assegurança temporal de la Caminada.

Inscripcions:

 • Inscripció anticipada fins al 4 de Novembre. Es poden fer a través d’aquesta mateixa pàgina a secretaria del CET, de les 18:00h a les 21:00h
 • Al control de rebuda del Parc de les Nacions Unides, fins les 8:00h
 • Al control 0, al punt quilomètric 12,3 de la carretera B-122

A la sortida, és imprescindible presentar el resguard de la inscripció

Informacions tècniques:

 • La  dificultat de la caminada és baixa.
 • La modalitat curta serà de 8,6 km i 360 metres de desnivell.
 • La modalitat mitja serà de 19,9 Km i 910 metres de desnivell.
 • La modalitat llarga serà de 24,1 Km 1.120 metres de desnivell.

Totes les distàncies es podran fer tant caminant com corrent.

Caminada mapa

[message background_color=’lightgrey’] [two_columns] [column1]

UNA MICA D’HISTÒRIA….O DE LLEGENDA!

Un dels camins més antics, encisadors i llegendaris de la nostra comarca és, sense cap mena de dubte, l’anomenat camí ral de Coll de Daví que comunicava Manresa amb Barcelona. Per fer el trajecte entre Barcelona i Manresa calien unes tretze hores per terme mig. En un trajecte tan llarg i freqüentat, era necessària la presència de diversos hostals. Fou tant important aquest tràfec de mercaderies que tan sols en el tram comprès entre El Pont de Vilomara i Matadepera, d’una vintena escassa de km. -els més feréstecs i solitaris de tot l’itinerari per altra banda- s’hi podien comptabilitzar cinc establiments (masies-hostals) destinats a donar acollida als soferts traginers i les seves cavalleries.

No és estrany doncs, que aquesta via estigui farcida de fets on es barregen història i llegenda i que fos l’escenari adient per a què els bandolers i personatges de moral distreta fessin de les seves. El que distingia els bandolers entre si era el bàndol a què pertanyien: hi havia nyerros, cadells, voltors, morells… Aquests grups solien ser rivals i s’agredien sovint.

Sens dubte el bandoler més popular, enigmàtic i llegendari que actuà per aquestes terres fou l’anomenat  Capablanca. Abans de convertir-se en bandoler, en Capablanca era un humil pagès de nom desconegut que es guanyava la vida fent de mosso de bastaix per les masies de la comarca. Un dia, després de cobrar la paga de tot un mes de treball, se n’anà a Manresa disposat a gastar-se una part dels diners que tanta suor li costaven de guanyar.

[/column1] [column2]

Quan arribà a Manresa fou assaltat, robat i maltractat per una colla de lladres sense que ningú sortís en ajuda seva. Profundament afectat i desenganyat per aquest fet va prometre que mai més tornaria a guanyar-se la vida honradament i que a partir d’aquell dia viuria d’allò que robaria als altres.

I així fou com nasqué la llegenda d’en Capablanca. Armat amb un pedrenyal i cobert amb una capa blanca que havia robat d’un descuidat capità de miquelets es convertí aviat en el saltejador de camins més temut de la contrada. De seguida es va fer famosa la forma que tenia d’assaltar els infeliços viatgers que tenien la gosadia de passar pel camí ral de la serra de l’Obac: estenia la seva capa al mig del camí i ell enfilat dalt d’un arbre o roca convidava al pobre viatger a deixar tot el que duia de valor dins la capa si no volia sentir l’olor de la pólvora del seu pedrenyal.

Com que era bon coneixedor de tots els indrets de la muntanya sabia tots els racons, coves i avencs on podia amagar-se sense que ningú aconseguís trobar-lo mai. Es conta que per fer-se fonedís després dels robatoris utilitzava un giny, sols conegut per ell, que li permetia despenjar-se per una esquerda de la Roca Salvatge (gran mola que serveix de base al Paller de tot l’Any) fins una cova situada a mitja paret que li servia de refugi.

No se sap, ni se sabrà mai, com va acabar la vida d’en Capablanca. Uns diuen que va ser finalment agafat i pres pel sometent. D’altres diuen que va ser trobat mort sota d’una aixeta d’una bóta de vi. L’únic cert és que la seva memòria ha anat passant de boca en boca de pares a fills generació rere generació i encara avui es manté ben viva LA LLEGENDA D’EN CAPABLANCA.

[/column2] [/two_columns] [/message]

 

 

Scheduled Històric
Mapa